Bioprotective Effect of Arbuscular Mycorrhizae in the Reduction of Rust (Hemileia vastatrix) in the San Martín Region
DOI:
https://doi.org/10.51252/raa.v1i1.122Keywords:
Arbuscular mycorrhizal fungi, Rust, Coffee plantsAbstract
Rust is a widespread problem that has affected different countries in Latin America, generating economic losses in coffee producers. The effect of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) on the presence of rust (Hemileia vasta-trix) in coffee plants was evaluated. A Completely Random Design was used with two factors: AMF inoculum sources and rust inoculation, including control treatments (absolute and infested); agricultural land and sand were used as substrate (2: 1); Coffee plants were inoculated with 1 500 AMF spores from Rioja, Lamas, Dorado and Huallaga, later it was inoculated with rust spores; Plant height, leaf area, dry and aerial biomass, incidence, severity, mycorrhizal colonization and extraradical mycelium length were evaluated. The results showed that the treatments inoculated with AMF presented improvements, increases in morphology, mycorrhization and lower incidence and severity of rust.
Downloads
References
Al-Ascar, A.A. y Rashad, Y.M. (2010). Arbuscular mycorrrhizal fungi: a biocon-trol agent against common vean Fusarium root rot disease, Plant Pathol, J. 9,31-38.
Auge, R. M. 2001. Water relations, drought and vesicular-arbuscular mycorrhizal symbiosis. Mycorrhiza 11(1): 3-42.
Barrer, S. (2009). El uso de Hongos Micorrízicos Arbusculares como una alternativa para la agricultura. Universidad Industrial de Santander (UIS). Bucaramanga, Colombia. 10 pp.
Bock R. (2010). The give-and-take of DNA: horizontal gene transfer in plants. Trends Plant Sci. 15, 11–22. 10.1016/j.tplants.2009.10.001.
Bowles, T.M., Jackson, L.E. y Cavagnaro, T.R. (2017a). Los hongos micorrízicos mejoran la adquisición de nutrientes de las plantas y modulan la pérdida de nitrógeno con regímenes de agua variables. Glob. Cambiar Biol. 24, 171–182. doi: 10.1111 / gcb.13884.
Carbajal, E. (2009). Colonización Micorrízica por Hongos Vesículo Arbusculares en Hypericum, y Control del Nematodo Nodulador Meloidogyne Incognita. Escuela Politécnica del Ejército. Sangolquí, Ecuador. 148 pp.
Cavagnaro, T.R. (2014). Impactos de la aplicación de compost en la formación y funcionamiento de micorrizas arbusculares. Soil Biol. Biochem. 78, 38–44. doi: 10.1016 / j.soilbio.2014.07.007.
Chinchay, O. (2016). Efecto de Hongos Micorrízicos Arbusculares nativos sobre el nematodo agallador de raíces (Meloidogyne spp.) en plantones de café (Coffea arabica) variedad caturra en la Región San Martín-Universidad Nacional de San Martín – Tarapoto
Dalmazzone, C., Perrings y Williamson. (2002). Enfermedades y plagas exóticas: una perspectiva económica. Ekonomiaz No. 49, 1º Cuatrimestre. Pp. 78-95
Del águila. K. (2016). Efecto de Hongos Micorrízicos Arbusculares nativos sobre el nematodo agallador de raíces (Meloidogyne spp.) en plantones de café (Coffea arabica) variedad caturra en la Región San Martín-Universidad Nacional de San Martín – Tarapoto- Perú
Diz, R. (2008). Métodos para evaluar normalidad y homogeneidad de varianza. Relación con el tamaño de muestra. Universidad de Granma. Bayamo. Cuba. 44p.
Escalona, P. (2002). Evaluación y caracterización de micorrizas arbusculares asociadas a Manihot sculenta sp. (Yuca) en dos regiones de la amazonía colombiana. Tesis Mag. Sc. Pontificia Universidad Javeriana. Bogotá, Colombia. 125 p.
El-Sharkawy, H.H.A. (2010). Control of Wilt Disease of Tomato through Application Natural Compost and Endomicorrhizal Fungy, PH.D.Thesis Faculty of Agriculture, Mansoura University, Egypt.
Espinosa Ruíz, G. C., and Vallejos Treminio, F. L. (2016).Desarrollo de formulaciones bioplaguicidas a base de Bauveria bassiana (Bals & Vuils) con materiales sólidos y líquidos (Doctoral dissertation, Universidad Nacional Agraria) Managua, Nicaragua disponible en Página Web http://repositorio.una.edu.ni/id/eprint/3387
Fernández, C., Guadarrama, C., Sánchez, G. y Ramos, Z. (2005). Micorriza Arbuscular: Colonización intraradical y extracción de esporas del suelo. Tlaxcala. México.
Font, H. (2007). Estudio de precisión en la variable producción de huevos en ga-llinas White Leghorn. Tesis al título de Máster en Producción Animal. 84 p.
French, E. y Hebert, T. (1982). Métodos de investigación fitopatológica. Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura. San José, Costa Rica.
Herrera, S., Castro, R., Moreno, J.P., Valdés, E. (2019). Diversidad endomico-rrícica en plantas de café (Coffea arabica L.) infestadas con roya (Hemileia vastatrix). Nova scientia, 11(22), 102-123. https://doi.org/10.21640/ns.v11i22.1642
Ministerio de Agricultura y Riegos, MINAGRI. (2020). Reporte de precio y mercado de cacao. Perú
Herrera, S., Castro, R., Moreno, J.P. y Valdés, E. (2019). Diversidad endomicorrícica en plantas de café (Coffea arabica L.) infestadas con roya (Hemileia vastatrix). Nova scientia, 11(22), 102-123. https://doi.org/10.21640/ns.v11i22.1642
Padrón, E. (1996). Diseños experimentales con aplicación a la agricultura y la ganadería. 1 a Ed. Trillas. México. 215 p.
Palomino, A. C., López B. C., Espejo, J.R., Mansilla, S. R. y Quispe, V. J. (2014). Evaluación de la diversidad genética del café (Coffea arabica L.) en Villa Rica (Perú). Ecol. apl. 13(2): 129-134. http://www.scielo.org.pe/pdf/ecol/v13n2/a07v13n2.pdf
Rivera, R., Fernández, J., Hernández y Martín, T. (2003). El manejo eficiente de la simbiosis micorrízica, una vía hacia la agricultura sostenible. Estudio de caso: El Caribe. INCA.
Robles, C. (2009). “Variación temporal de la diversidad de hongos de micorriza arbuscular y el potencial micorrízico en especies silvestres de Agave en Oaxaca”. Instituto Politecnico Nacional (IPN). Oaxaca, México. 80 pp.
Sevilla, H. (2004). Recursos genéticos vegetales. Primera edición. Edit.Torre Azul SAC. Lima, Perú. 445 p.
Smith, S.E. y Smith, F.A. (2011). Roles of arbuscular mycorrhizas in plant nutrition and growth: new paradigms from cellular to ecosystem scales. Ann. Rev. Plant Biol. 62, 227–250.
Vallejos-Torres, G., Espinoza, E., Marín-Díaz, J. et al. The Role of Arbuscular Mycorrhizal Fungi Against Root-Knot Nematode Infections in Coffee Plants. J Soil Sci Plant Nutr (2020). https://doi.org/10.1007/s42729-020-00366-z
Vierheilig, H., Coughlan, A.P, Wyss, U. y Piché, Y. (1998). La tinta y el vinagre, una técnica de tinción simple para los hongos micorrícicos arbusculares-. Applied and Environmental Microbiology, 64 (12), desde 5004 hasta 5007
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Geomar Vallejos Torres, Anabel Saboya Pisco, Luis Alberto Arevalo Lopez
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors retain their rights:
a. The authors retain their trademark and patent rights, as well as any process or procedure described in the article.
b. The authors retain the right to share, copy, distribute, execute and publicly communicate the article published in the Revista Agrotecnológica Amazónica (RAA) (for example, place it in an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgment of its initial publication in the RAA.
c. Authors retain the right to make a subsequent publication of their work, to use the article or any part of it (for example: a compilation of their works, notes for conferences, thesis, or for a book), provided that they indicate the source of publication (authors of the work, journal, volume, number and date).