Preventive management of moniliasis, through the use of ozonized water and oil
DOI:
https://doi.org/10.51252/reacae.v4i2.859Keywords:
cocoa, severity, treatmentsAbstract
The objective of this research was to determine the preventive management of moniliasis through the use of water and ozonated oil, in the district of San José de Sisa, San Martín Region, Peru. The type of research was applied, at the experimental level, a Completely Randomized Block Design (DBCA) was used, with three repetitions, divided into 3 plots, made up of 3 experimental units, with 9 experimental units, the treatments used were T1= ozonized water (1 liter of water per minute), T2 = ozonized oil (100 ml of ozonized oil in 24 minutes), compared to T0 = Control; The results obtained were a severity of 62.33% of the Moniliophthora roreri “Monilia” fungus in the cocoa fruits, being between grade 1 and grade 5; There are significant statistical differences between the treatments (P<0.05), with T2 reducing the severity of moniliasis by almost 50%, compared to T0. On the other hand, the treatments had no significant effect on the length and diameter of the fruit. whether small, medium or large, (P>0.05), it was concluded that the ozonated oil had preventive management by reducing the severity of moniliasis in cocoa and can be recommended for preventive management in the cocoa plots in the district of San José de Sisa.
Downloads
References
Aguilar Anccota, R. (2020). Impacto del ozono en el control fitosanitario, reducción de peso, maduración y firmeza de frutos en el proceso productivo en banano de exportación, Piura – 2017. Catequil Tekné, 1(02), 39–44. https://www.researchgate.net/publication/341804806
Andía Canales, N. J., Ñope, C. I. O., Marcatoma, F. R. J., & Quispe, V. R. E. (2023) Modelo ProLab: Ozonoil Plus, Aceite Ozonizado Ecológico para Uso Agrícola [Tesis de maestría, Pontificia Universidad Católica del Perú]. https://tesis.pucp.edu.pe/items/02f7964a-2b08-4aca-9546-28acbdc3fdd4
Anzules Toala, V., Borjas Ventura, R., Alvarado Huamán, L., Castro-Cepero, V., & Julca-Otiniano, A. (2019). Cultural, biological and chemical control of Moniliophthora roreri and Phytophthora spp on Theobroma cacao ‘CCN-51’. Scientia Agropecuaria, 10(4). https://doi.org/10.17268/sci.agropecu.2019.04.08
Aucapeña Salvatierra, G. (2021) Alternativa ecológica para el manejo de la cochinilla (Pseudococcidae sp.) en el cultivo de banano (Musa paradisiaca AAA), Cañar. [Tesis de pregrado, Universidad Agraria del Ecuador]. https://cia.uagraria.edu.ec/Archivos/AUCAPE%C3%91A%20SALVATIERRA%20GABRIEL%20ALBERTO.pdf
Brandão, F. J. B., Bianggioni, M. A. M., Sperotto, F. C. S., Fujita, E., Santos, P. L., & Silva, M. A. P. da. (2016). Ozonated water in the post-harvest treatment of coffee fruits. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, 20(9), 862-866. https://doi.org/10.1590/1807-1929/agriambi.v20n9p862-866
Bucio Villalobos, C. M., Díaz, S. F. R., Martínez, J. O. A., & Torres, M. J. J. (2016). Efecto del ozono sobre la población microbiana del suelo y el crecimiento de plantas de fresa. Revista Terra Latinoam, 34(2), 229-237. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-57792016000200229
Campabadal T, C. A., Cardoso, L., & Bartosik, R. (2013) Uso de Ozono como alternativa para el control de plagas en granos almacenados. Engormix. https://www.engormix.com/agricultura/eficiencia-cosecha-postcosecha/uso-ozono-como-alternativa_a42609/
Campayo Rubio, A. (2021) Tratamientos de agua ozonizada en el viñedo. Efecto sobre la calidad de uvas y vinos bobal y respuesta transcripcional de la vid. [Tesis de doctorado, Universidad de Castilla-La Mancha]. https://dialnet.unirioja.es/servlet/tesis?codigo=310517
Cebrián Tarancón, C., Sánchez, G. R., Serrano-H. K., Salinas, M.R., & Alonso, G. L. (2022). La aplicación de agua ozonizada a la raíz y a las hojas de cepas Tempranillo influye en la aptitud enológica de las uvas. Sociedad Española de Ciencias Hortícolas, 91, 271-274. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8858523
Compañía Nacional de Chocolates S.A.S. (2019). La Moniliasis del cacao: daños, síntomas, epidemiología y manejo. http://hdl.handle.net/20.500.12324/35705.
Correa Álvarez, J., Castro, M. S., & Coy, J. (2014). Estado de la moniliasis del cacao causada por Moniliophthora roreri en Colombia. Acta Agronómica, 63(8), 388-299. https://doi.org/10.15446/acag.v63n4.42747
Cortés, H. (2017). Poda coronal en el manejo integrado de la moniliasis en cacao criollo. Instituto Nacional de Innovación Agraria, Estación Experimental Agraria Pichanaki, Lima-Perú. https://www.icco.org/wp-content/uploads/2019/07/t2.e3.poda-coronal-en-el-manejo-integrado-de-la-moniliasis-en-cacao-criollo-1.pdf
Delanka-Pedige, H. M. K., Zhang, Y., & Nirmalakhandan, N. (2022). Algal wastewater treatment integrated with carbon adsorption and ozonation for water reclamation: Multi-criteria comparison with conventional pathways. Algal Research, 61, 102581. https://doi.org/10.1016/j.algal.2021.102581
Faytong Salazar, W. (2017) Evaluación del efecto inhibidor del ozono sobre Moniliophthora roreri en condiciones in vitro. [Tesis de pregrado, Universidad Católica Santiago de Guayaquil]. http://repositorio.ucsg.edu.ec/bitstream/3317/9116/1/T-UCSG-PRE-TEC-AGRO-128.pdf
García Mosquera, D. (2022) Percepción de los productores de cacao (Theobroma cacao) sobre los servicios de extensión agrícola [Tesis de pregrado, Universidad Técnica de Babahoyo]. http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/13197
Garrido Milián, E. (2018) Periodo de aplicación de Agua Ozonizada para optimizar la producción y valor nutricional de germinado hidropónico de Maíz (Zea mays L.) en Lambayeque [Tesis de pregrado, Universidad Nacional Pedro Ruiz Gallo]. https://repositorio.unprg.edu.pe/handle/20.500.12893/2682
Gómez López, A., Marínez, B. L., Ortiz, G. G., Martínez, B. M., Avedaño, A. C. H., & Hernández, M. E. (2020). Bioaceites esenciales inhiben a Moniliophthora roreri (Cif. y Par.) Evans et al., causante de la moniliasis en el cultivo del cacao. Acta Agrícola y Pecuaria, 6(1), 1-12. https://aap.uaem.mx/index.php/aap/article/view/130
Gonzáles Nápoles, D., Bataller, M., Veliz, E., & Álvarez, A. C. (2010). Empleo del ozono en la poscosecha de fruta bomba var Maradol-roja. Revista CENIC, 41, 1-11. https://www.researchgate.net/publication/237027123_Empleo_del_ozono_en_la_poscosecha_de_fruta_bomba_var_Maradol-roja
Hernández Pérez, J. (2020). Sistema de innovación agrícola como estrategia de competitividad de los productores sonorenses en el contexto del TLCAN. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, 29(54). https://doi.org/10.24836/es.v29i54.828
Hidritec. (31 de mayo de 2024). Desinfección con ozono. http://www.hidritec.com/hidritec/desinfeccion-con-ozono
Gan, K., Xiaoqing, M., Yan, X., & Haiying, R. (2014). Application of ozonated piggery wastewater for cultivation of oil-rich Chlorella pyrenoidosa. Bioresource Technology, 171, 285-290. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2014.08.105
Lafont, J. J., Durango, C. L., & Aramendiz, H. (2014). Estudio químico del aceite obtenido a partir de siete variedades de Soya (Glycinemax L.). Química y aplicaciones, 25(2), 79-86. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642014000200009
Lara Fernández, G. E., Ariosa, A. C. M., Borroto, R. V., Puerta, A. A., Ortiz, H. R., & Villalobos, M. C. (2020). Ozono como método de desinfección del ambiente hospitalario. Acta méd. Costarric, 62(2), 72-78. https://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-60022020000200072#:~:text=La%20desinfecci%C3%B3n%20ambiental%20con%20ozono,asociadas%20a%20la%20asistencia%20sanitaria
Martínez Sánchez, G. (2019). Agua ozonizada, antecedentes, usos en medicina y bases preclínicas. Revista Española de Ozonoterapia, 9(1), 5-31. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7306842
Mousalli Kayat, G. (2015). Métodos y diseños de investigación cuantitativa. Mérida. http://dx.doi.org/10.13140/RG.2.1.2633.9446
Nicomedes Teodoro, E. (2018). Tipos de investigación. Repositorio Institucional-USDG. https://core.ac.uk/download/pdf/250080756.pdf
Otero Ortega, A. (2018). Enfoques de investigación. Métodos para el diseño urbano–Arquitectónico. https://www.researchgate.net/profile/alfredooteroortega/publication/326905435_enfoques_de_investigacion/links/5b6b7f9992851ca650526dfd/enfoques-de-investigacion.pdf
Piedrahita Sánchez, Y. (2018) Análisis de concentración de ozono para el control del crecimiento de la Moniliophthora roreri (Monilia) en laboratorio. [Tesis de pregrado, Universidad Católica Santiago de Guayaquil]. http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/10211
Pilaloa, D. W., Pérez, V. D., Alvarado, A. A., & Torres, S. S. (2021). Manejo agroecológico de la Moniliasis en el cultivo de cacao (Theobroma cacao) mediante la utilización de biofungicidas y podas fitosanitarias en el cantón La Troncal. Alfa Revista de Investigación en Ciencias Agronómicas y Veterinaria, 5(15), 70-85. https://doi.org/10.33996/revistaalfa.v5i15.129
Pretell Vásquez, C., Marquez, V. L., & Siche, R. (2016). Efecto del ozono gaseoso sobre las características fisicoquímicas, microbiologicas y apariencia general de Punica Granatum L. wonderful fresca. Scientia Agropecuaria, 7, 173-180. http://dx.doi.org/10.17268/sci.agropecu.2016.03.03.
Reátegui Zumaeta, A. (2016) Evaluación de la eficacia y sostenibilidad del paquete tecnológico del Programa de Control Fitosanitario de la Moniliasis del cacao del SENASA, implementado para los agricultores de las provincias de Jaén y San Ignacio durante los años 1995 al 2003. [Tesis de maestría, Pontificia Universidad Católica del Perú]. https://tesis.pucp.edu.pe/repositorio/handle/20.500.12404/7663
Santa Cruz, S., Fernández, I., Bataller, M., Veliz, E., García, A. M., & Díaz, R. (2016). Empleo de agua ozonizada en el manejo postcosecha de tomates. Ciencia y Tecnología de Alimentos, 20(3), 44-48. https://revcitecal.iiia.edu.cu/revista/index.php/RCTA/article/view/628
Santillán Coello, M. (2021). Evaluación del efecto de aceite ozonizado sobre la incidencia de la enfermedad de la mancha anular (Papaya ringspot virus-P, PRSV-P) en papaya (Carica papaya) en condiciones de campo. [Tesis de pregrado, Universidad Católica de Santiago de Guayaquil]. http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/17187
Torres, Contreras. E., & Ruíz F. J. (2020). Centro de Alto Rendimiento Agrícola para el desarrollo de la competitividad en los espacios de producción del cacao en el distrito de Jaén [Tesis de pregrado, Universidad Peruana Unión]. https://repositorio.upeu.edu.pe/items/7c6c73d3-2904-4092-a6d2-0e3dc1d01bd2
Zamora Boza, S., Espinoza, H. X., San Andrés, R. P., & Moreno, S. A. (2021). Sistemas de innovación agrícola: Una mirada a la situación del sector agrícola ecuatoriano. Revista Científica Ecociencia, 8, 237-254. https://doi.org/10.21855/ecociencia.80.647
Zúñiga Sánchez, J. (2022) Manejo de Mycospharella Fijiensis en cultivo de plátano Musa AAB con aceite ozonizado [Tesis de pregrado, Universidad Laica Eloy Alfaro de Manabí]. https://repositorio.uleam.edu.ec/handle/123456789/5241

Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Edith Lucia Vela-Álvarez, Thalía Mishelle Pérez-Gonzáles, Luis Alberto Ordóñez-Sánchez

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors retain their rights:
a. The authors retain their trademark and patent rights, as well as any process or procedure described in the article.
b. The authors retain the right to share, copy, distribute, execute and publicly communicate the article published in the Revista Amazónica de Ciencias Ambientales y Ecológicas (REACAE) (for example, place it in an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgment of its initial publication in the REACAE.
c. Authors retain the right to make a subsequent publication of their work, to use the article or any part of it (for example: a compilation of their works, notes for conferences, thesis, or for a book), provided that they indicate the source of publication (authors of the work, journal, volume, number and date).