Thermal properties of Annona muricata (guanábana) and Mauritia flexuosa (aguaje) pulps at different moisture contents

Authors

DOI:

https://doi.org/10.51252/raa.v5i2.974

Keywords:

differential scanning calorimetry, enthalpy of freezing, fruit pulps, freezing temperature

Abstract

Knowing the diversity of fruit trees in our Peruvian jungle region, this study sought to determine the freezing temperatures (Tc) and freezing enthalpies (ΔHc) of soursop (Annona muricata) and aguaje (Mauritia flexuosa) pulps with different moisture contents by differential scanning calorimetry (DSC) analysis. The aguaje pulps contained between 55% and 20% moisture, and the soursop pulps between 82% and 50% moisture, being analyzed in triplicate with heating and cooling rates between 5 and 10 °C/min with temperature ranges -100 oC to 40 oC. The freezing temperatures found were between -1.87 oC and -5.59 oC for soursop pulps and values between 0.93 oC and -2.13 oC for aguaje pulps. While the freezing enthalpies for soursop pulps were between 153.68 and 71.43 J/g and for aguaje pulps between 113.27 and 94.52 J/g. The values obtained when subjected to analysis of variance showed a significant difference (p<0.05) in the values of freezing temperatures and enthalpies in both pulps. It was concluded that the higher the moisture content, the higher the freezing temperatures and enthalpies.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ahumada, L. M., Audivet, C. P., Bula, A. J., & Sanjuan, M. E. (2017). Comparación entre Soluciones Numéricas de un Modelo Matemático de Combustión Teórica y Variación de la Conductividad del Cuesco de Palma en un Reactor de Lecho Fijo. Información tecnológica, 28(3), 171-184. https://doi.org/10.4067/S0718-07642017000300018 DOI: https://doi.org/10.4067/S0718-07642017000300018

AOAC. (2019). Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists: Official Methods of Analysis of AOAC International (21.a ed.). Association of Analytical Communities.

Armijo Zambrano, G. E. (2020). Determinación de la vida útil de la pulpa de guanábana (Annona muricata), conservada con jengibre (Zingiber officinale ) como agente antimicrobiano. [Universidad Estatal Amazónica]. https://repositorio.uea.edu.ec/handle/123456789/867

Barreto, J. A. (2013). Determinación de la difusividad térmica en pulpa de guanábana (Annona muricata), en función a la temperatura [Universidad Nacional Agraria de la Selva]. https://repositorio.unas.edu.pe/server/api/core/bitstreams/abaaa52c-f7a5-4290-9ff0-b87ba70ecfa9/content

Cruz Cuello, A. (2020). Determinación de propiedades térmicas para la congelación de la pulpa de carambola (Averrhoa carambola L) producido en la provincia de Tambopata, Departamento de Madre de Dios [Universidad Nacional Amazónica de Madre de Dios]. http://hdl.handle.net/20.500.14070/625

Díaz Mamani, R. (2018). Evaluación de compuestos bioactivos en pulpa atomizada y pulpa congelada de Mauritiella aculeata (Kunth) Burret “aguaje” [Universidad Nacional Mayor de San Marcos]. https://hdl.handle.net/20.500.12672/9413

Fernández-Condori, R., & Ramos-Escudero, F. (2021). Efecto de la ingesta de frutas nativas como guanábana, sachatomate, aguaymanto y tumbo serrano sobre la glicemia a través del índice glicémico Effect Of The Intake Of Native Fruits Such As Soursop, Sachatomate, Goldenberry And Tumbo Serrano On Glycemia Th. Revista Española de Nutrición Comunitaria, 27(2), 131-137.

Grajales-Agudelo, L. M., Cardona Perdomo, W. A., & Orrego-Alzate, C. E. (2011). Liofilización de la Carambola (Averrhoa carambola L.) Osmodeshidratada. INGENIERÍA Y COMPETITIVIDAD, 7(2), 19-26. https://doi.org/10.25100/iyc.v7i2.2514 DOI: https://doi.org/10.25100/iyc.v7i2.2514

Hoang, D. K., Lovatt, S. J., Olatunji, J. R., & Carson, J. K. (2021). Improved prediction of thermal properties of refrigerated foods. Journal of Food Engineering, 297, 110485. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2021.110485 DOI: https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2021.110485

Huertas Flores, E. E. (2022). Efecto de la liofilización en el secado, características físicas y rehidratación de la pulpa de tres morfotipos de aguaje (Mauritia flexuosa L.f). Universidad Nacional de San Martín.

Maldonado Zuasnabar, Y. J., & Valverde Aliaga, A. G. (2022). Cinética de degradación de vitamina C en pulpa de guanábana (Annona muricata), en diferentes tipos de empaques, en refrigeración y congelación [Universidad Nacional Daniel Alcides Carrión]. http://repositorio.undac.edu.pe/handle/undac/2874

Mendoza Cuéllar, J. T. (2017). Estudio calorimétrico de las transiciones de fase y de estado en función del contenido de humedad en sistemas modelo y jugos naturales [Universidad Autónoma de San Luis Potosí]. https://repositorioinstitucional.uaslp.mx/xmlui/handle/i/6115

NEPA. (2023). Tabela Brasileira de Composição de Alimentos. En Núcleo de Estudos e Pesquisas em Alimentação (4.a ed.). https://nepa.unicamp.br/tabela-brasileira-de-composicao-de-alimentos-4a-edicao/

Paitan, E., Marmolejo, D., Marmolejo, K., Sotelo, A., & Cueva, M. (2022). Caracterización de la composición físico química de pulpas de tres ecotipos de guanábana (Annona muricata L.) y obtención de néctar con lactosuero. Tecnología Química, 42(3), 453-473. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S2224-61852022000300453&script=sci_arttext&tlng=pt

Ramos-Escudero, F., Gómez-Coca, R. B., Muñoz, A. M., Fuente-Carmelino, L. D. La, & Pérez-Camino, M. del C. (2022). Oil From Three Aguaje Morphotypes (Mauritia flexuosa L.f.) Extracted by Supercritical Fluid With CO2: Chemical Composition and Chromatic Properties. Frontiers in Sustainable Food Systems, 6. https://doi.org/10.3389/fsufs.2022.843772 DOI: https://doi.org/10.3389/fsufs.2022.843772

Reno, M. J., Resende, J. V., Peres, A. P., Giarolla, T. M. O., & Prado, M. E. T. (2011). Heat transfer and energy consumption in the freezing of guava pulp in large containers. Applied Thermal Engineering, 31(4), 545-555. https://doi.org/10.1016/j.applthermaleng.2010.10.015 DOI: https://doi.org/10.1016/j.applthermaleng.2010.10.015

Restrepo, J., Arias, N., & Madriñán, C. (2018). Determinación del valor nutricional, perfil de ácidos grasos y capacidad antioxidante de la pulpa de Aguaje(Mauritia Flexuosa). Revista de Ciencias, 20(1), 8. https://doi.org/10.25100/rc.v20i1.6109 DOI: https://doi.org/10.25100/rc.v20i1.6109

Reyes García, M., Gómez-Sanchez Prieto, I., & Espinoza Barrientos, C. (2017). Tablas peruanas de composición de alimentos (10.a ed.).

Sotero, V. and antioxidant activity of freeze-dried flour of three morphotypes of aguaje (Mauritia flexuosa L. f. ., Luján, M., Freitas, L., Merino, C., & Dávila, É. (2013). Stability And Antioxidant Activity Of Freeze-Dried Flour Of Three Morphotypes Of Aguaje (Mauritia flexuosa L. f.). Rev Soc Quím Perú, 79(2), 136-142. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=371937631006

Tapia Gómez, Y., & Zambrano Serna, W. C. (2024). Evaluación de las características fisicoquímicas y del procesamiento de obtención de pulpas de guanábana (annona muricata l.) comercializadas en el distrito de Barranquilla [Universidad del Altlántico]. https://hdl.handle.net/20.500.12834/1843

Valencia Quinteros, L. J. (2018). Determinación de propiedades termofísicas del fruto de maqui (aristotelia chilensis (molina) stuntz) deshidratado por diferentes métodos [Universidad de Chile]. https://repositorio.uchile.cl/handle/2250/173647

Vásquez, P., Sotero, V., Del Castillo, D., Freitas, L., & Maco, M. (2009). «Diferenciación Química De Tres Morfotipos De L. F. De La Amazonía Peruana». Rev Soc Quím Perú, 75(3), 320-328. http://www.scielo.org.pe/pdf/rsqp/v75n3/a07v75n3.pdf

Velasco-Hernández, A., Saucedo-Veloz, C., Ramírez-Guzmán, M. E., Chávez-Franco, S. H., Valle-Guadarrama, S., & Saucedo-Reyes, D. (2020). Effect of moderate thermal treatments on the inactivation of a strain of Listeria monocytogenes and physicochemical properties of soursop pulp. Food Science and Technology International, 26(6), 535-548. https://doi.org/10.1177/1082013220913357 DOI: https://doi.org/10.1177/1082013220913357

Velasco Hernández, A. (2020). Evaluación de tratamientos térmicos moderados y altas presiones hidrostáticas sobre la seguridad microbiológica y calidad de pulpa de guanábana (Annona muricata L.). [Universidad Autónoma Chapingo]. http://hdl.handle.net/10521/4287

Published

2025-07-20

How to Cite

Navarro-Ramírez, E., Lazo-Arevalo, R., & Dávila-Trujillo, R. (2025). Thermal properties of Annona muricata (guanábana) and Mauritia flexuosa (aguaje) pulps at different moisture contents. Revista Agrotecnologica Amazonica, 5(2), e974. https://doi.org/10.51252/raa.v5i2.974