Effect of the treatment (organic acids) in drinking water during the fat phase in broiler chickens

Authors

DOI:

https://doi.org/10.51252/revza.v3i2.571

Keywords:

benefit, economic análisis, food consumption, weight gain, food conversion

Abstract

The research aimed to evaluate the effect of treatment with organic acids in drinking water during the fattening phase in broilers. It was carried out in the last stage of broiler production (week 5, 6 and 7) with the application of the following treatments: T0 Control; T1 solution at pH 3,5; T2 Solution at pH 3.8 and T3 Solution at pH 4.0 at Completely Random Design were used with four replications, water consumption, weight gain, feed consumption, feed conversion, mortality rate and economic analysis of treatments. The inclusion of organic acids obtained a good acceptance by the birds since it improved (P≤0.05) the consumption of drinking water. In general, the solution with pH lower (3.5) of T1 showed better acceptance. The acidification of drinking water with the T1 treatment (Solution at pH 3.5) improved (P≤0.05) weight gain and feed conversion, however, the increase in pH showed an improvement in the parameters. The T1 treatment showed the best cost-benefit ratio (1.26) and cost-effectiveness (26.31%) compared to the other doses with organic acids and the control treatment.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Álvarez Perdomo, G. R., Arana Manjarres, R. S., Franco Cedeño, F. J., Zambrano Barros, N. A., Cangá Morán, E. E., Ramírez de la Ribera, J. L., & Chacón Marcheco, E. (2017). Empleo de acidificantes intestinales en la producción de pollos de ceba. Revista Electrónica de Veterinaria, 18(12), 1–9.

Andrade, Y., Toalombo, P., Andrade, Y., & Lima, O. (2017). Evaluación de parámetros productivos de pollos Broilers Coob 500 y Ross 308 en la Amazonia de Ecuador. Revista Electronica de Veterinaria, 18(2), 1–9.

Ángel-Isaza, J., Mesa-Salgado, N., & Narváez-Solarte, W. (2019). Ácidos orgánicos, una alternativa en la nutrición avícola: una revisión. CES Medicina Veterinaria y Zootecnia, 14(2), 45–58. https://doi.org/10.21615/cesmvz.14.2.4

Avila, E. (2013). Fuentes De Energía Y Proteínas Para La Alimentación De Las Aves. Ciencia Veneterinaria, 2, 325–358. https://www.fmvz.unam.mx/fmvz/cienciavet/revistas/CVvol2/CVv2c12.pdf

Cantaro, H., Sánchez, J., & Sepúlveda, P. (2012). Cría y Engorde de Pavos. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria, 1–30. https://iestppacaran.edu.pe/books/cria-y-engorde-de-pavos/

Castro Bedriñana, J. I., Chirinos Peinado, D. M., & Sierra Rojas, W. N. (2018). Uso de líquido ruminal en agua de bebida de pollos broiler criados en condiciones de altura. Revista de Investigaciones Veterinarias Del Perú, 29(4), 1259–1267. https://doi.org/10.15381/rivep.v29i4.12972

CEPAL, FAO, & IICA. (2021). Perspectivas de la Agricultura y del Desarrollo Rural en las Américas: una mirada hacia América Latina y el Caribe 2021-2022. CEPAL, FAO, IICA. https://www.cepal.org/es/publicaciones/47208-perspectivas-la-agricultura-desarrollo-rural-americas-mirada-america-latina

Díaz-López, E. A., Ángel-Isaza, J., & Ángel B., D. (2017). Probióticos en la avicultura: una revisión. Revista de Medicina Veterinaria, 35, 175–189. https://doi.org/10.19052/mv.4400

Escudero Sánchez, G., & Carrión Carrión, T. M. (2012). Estudio comparativo de dos acidificantes comerciales (acid-mix – tegacid avl) en la producción de pollos parrilleros en el cantón Loja [Universidad Nacional de Loja]. https://dspace.unl.edu.ec/jspui/handle/123456789/5467

Estrada, P., & Márquez, G. (2005). Interacción de los factores ambientales con la respuesta del comportamiento productivo en pollos de engorde. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias, 18(3).

Gómez Zaldívar, R., Zaldívar Quintero, N., & Fonseca Virelles, R. (2020). Efecto del agua tratada magnéticamente en pollitos de inicio de raza semirrústico. Revista CENIC Ciencias Biológicas, 51(3).

Gonzáles A., S., Icochea D., E., Reyna S., P., Guzmán G., J., Cazorla M., F., Lúcar, J., Carcelén C., F., & San Martín, V. (2013). Efecto de la suplementación de ácidos orgánicos sobre los parámetros productivos en pollos de engorde. Revista de Investigaciones Veterinarias Del Perú, 24(1). https://doi.org/10.15381/rivep.v24i1.1653

López, A., Burgos, T., Diáz, M., Mejía, R., & Quinteros, E. (2018). Contaminación microbiológica de la carne de pollo en 43 supermercados de El Salvador. ALERTA Revista Científica Del Instituto Nacional de Salud, 1(2), 45–53. https://doi.org/10.5377/alerta.v1i2.7134

Mandeville, P. (2020). Diseños experimenales y tips bioestadísticos. Universidad Nacional de Colombia.

Melgar Perez, R., Vargas Rodriguez, J., & Huaman Lazo Santa Cruz, P. (2018). Reducción de la carga microbiana y eliminación de microorganismos patógenos en alimentos balanceados para pollos por radiación gamma. Biotempo, 2, 79–83. https://doi.org/10.31381/biotempo.v2i0.1540

Montoya Chicaiza, E. G. (2016). Respuesta en el desempeño de pollos de angorde al actigen; a un probiótico y al ácido butanoico [Escuela Superior Politécnica de Chimborazo]. http://dspace.espoch.edu.ec/handle/123456789/5484

Murillo, B., Cano, K., Reyes, O., Gómez, J., & Loor, J. (2021). Evaluación del efecto de vinagre de banano (musa AAA) en los parámetros productivos de pollos parrilleros. Journal of Science and Research, 6(2), 12–23. https://doi.org/10.5281/zenodo.5507326

Pojota, S. (2011). Evaluación de acidificación orgánico en la crianza de pollos broiler en la provincia de Pichincha [Universidad Politécnica Salesiana]. https://dspace.ups.edu.ec/bitstream/123456789/14670/1/UPS-CT007206.pdf

Pomboza-Tamaquiza, P., Guerrero-López, R., Guevara-Freire, D., & Rivera, V. (2018). Granjas avícolas y autosuficiencia de maíz y soya: caso Tungurahua-Ecuador. Estudios Sociales. Revista de Alimentación Contemporánea y Desarrollo Regional, 28(51). https://doi.org/10.24836/es.v28i51.511

Quiles, A., & Hervia, M. (2003). Control del agua en las explotaciones avícolas. Portal Veterinaria. https://www.portalveterinaria.com/avicultura/articulos/2712/control-del-agua-en-las-explotaciones-avicolas.html

Rodriguez S., Johns, D., & Fuentes López, X. F. (2008). Evaluación del efecto de 4 dosis de betamint sobre las fases de crecimiento y acabados en pollos broiler en el cenae-espol, cantón Guayaquil, provincia del Guayas [Escuela Superior Politécnica del Litoral]. http://www.dspace.espol.edu.ec/handle/123456789/31920?mode=full

Véliz, M., & Culcay, M. (2022). Contabilidad de costos: conceptos elementales (7th ed.). Grupo Compás. http://142.93.18.15:8080/jspui/handle/123456789/809

Vera Chang, J., Vásquez Cortez, L., Erazo Solorzano, C., & Intriago Flor, F. (2022). Induction of rhizobium japonicum in the fermentative mass of two varieties of cacao (Theobroma Cacao L.) as a strategy for the decrease of cadmium. International Journal of Health Sciences, 6(3), 11354–11371. https://doi.org/10.53730/ijhs.v6nS3.8672

Yepez, P., Arévalo, W., Vásquez, L., & Alvarado, K. (2022). Pavos BIG6 alimentados con balanceado UTEQ + NABO en fase engorde para mejorar las características organolépticas de la carne. Journla of Science and Research, 7(2), 1–10. https://doi.org/10.5281/zenodo.7545127

REVZA

Published

2023-07-27

How to Cite

Yépez-Macias, P. F., Vásquez-Cortez, L. H., Alvarado-Vásquez, K. E., Vera-Chang, J. F., Vaca-Orbea , A. E., Intriago-Flor, F. G., … Radice, M. (2023). Effect of the treatment (organic acids) in drinking water during the fat phase in broiler chickens. Revista De Veterinaria Y Zootecnia Amazónica, 3(2), e571. https://doi.org/10.51252/revza.v3i2.571

Most read articles by the same author(s)

Similar Articles

<< < 1 2 3 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.