Feeding BIG-6 American turkeys with a balanced diet plus turnip (Brassica rapa L.) supplementation. in the fattening phase
DOI:
https://doi.org/10.51252/revza.v3i2.544Keywords:
poultry farming, weight gain, liveweight, tuberAbstract
The present research was carried out on the premises of the Experimental Farm "La María", belonging to the State Technical University of Quevedo, located at km 7 1/2 Vía Quevedo- El Empalme, Canton Mocache. An experimental trial was conducted to determine the productive behavior of American turkeys BIG-6 (feed consumption: CA; weight gain: GP; feed conversion: CAL and yield to the carcass: CR), fed with a balanced diet and supplemented with turnip (Brassica rapa L.), in addition to organoleptic characteristics and profitability. The treatments evaluated were: T1 (control). T2 (balanced + 10.0% turnip) and T3 (balanced + 15.0% turnip). A completely randomized design (DCA) with five replications was applied. The experimental unit consisted of four turkeys. To determine the differences between means, the Tukey test (P≤0.05) was applied and for the economic analysis the Benefit-Cost Ratio. For data analysis, the statistical package S.A.S. was used. The highest (P<0.05) CA, GP, CAL and the highest profitability was recorded by the T3 treatment (160.75 g animal-1 day-1; 78.51 g animal-1 day-1, 2.0 and 87.87%, respectively). It also demonstrated the best organoleptic characteristics (texture, taste, color, smell and juiciness).
Downloads
References
Andrade, Y., Toalombo, P., Andrade, Y., & Lima, O. (2017). Evaluación de parámetros productivos de pollos Broilers Coob 500 y Ross 308 en la Amazonia de Ecuador. Revista Electronica de Veterinaria, 18(2), 1–9. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=63651262008
Avila, E. (2013). Fuentes De Energía Y Proteínas Para La Alimentación De Las Aves. Ciencia Veneterinaria, 2, 325–358.
Cantaro, H., Sánchez, J., & Sepúlveda, P. (2012). Cría y Engorde de Pavos. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria, 1–30. https://inta.gob.ar/sites/default/files/script-tmp-cria_y_engorde_de_pavos.pdf
Cori, M., Michelangeli, C., De Basilio, V., Figueroa, R., & Rivas, N. (2014). SOLUBILIDAD PROTEICA, CONTENIDO DE MIOGLOBINA, COLOR Y PH DE LA CARNE DE POLLO, GALLINA Y CODORNIZ. 63(L), 133–143. https://scielo.isciii.es/pdf/azoo/v63n241/articulo13.pdf
FAO. (2012). Manual de Buenas Prácticas Agrícolas para el Productor Hortofrutícola (FAO (ed.); 2nd ed.). http://www.fao.org/3/a-as171s.pdf
Francesch, A., Guerrero Asorey, L., & Álvarez del Castillo, L. (2008). Comparación organoléptica del pollo y capón del Prat con el pollo convencional. Selecciones Avicolas, Fe(Febrero No2), 55–60. http://www.recercat.cat/handle/2072/5258
Juárez, A., & Fraga, L. . (2002). Nota preliminar de indicadores productivos de pavos mexicanos en condiciones de confinamiento.
Ladrón, V., Quiróz, C., Acosta, J., Pimentel, L., & Quiñones, E. (2005). Hortalizas, las llaves de la energía. Revista Digital Universitaria UNAM, 5(7), 1–30. https://www.ru.tic.unam.mx/handle/123456789/963
López, R., Monterrubio, C., Cano, H., Chassin, O., Aguilera, U., & Zavala, M. (2008). Caracterización de sistemas de producción del guajolote ( Meleagris gallopavo gallopavo ) de traspatio en las regiones fisiográficas del estado de Michoacán , México. Técnica Pecuaria En México, 46(3), 303–316. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=61346306
Mandeville, P. (2020). Diseños experimenales y tips bioestadísticos. 5(57), 151–155. http://ciencias.bogota.unal.edu.co/fileadmin/Facultad_de_Ciencias/Publicaciones/Imagenes/Portadas_Libros/Estadistica/Diseno_de_Experimentos/DisenodeExperimentos.pdf
Ohmen, M., Álvaro, S., Molina, R., Alonso, D., Vargas, L., Humberto, J., Álvaro, S., Ohmen, M., Alonso, D., Molina, R., & López, H. (2014). Efecto de la Inclusión de Inulina en Salmueras de Marinado sobre Mermas y Calidad Sensorial de Pechugas de Pollo. Revista Facultad Nacional de Agronomía - Medellín, 67, 7219–7228. https://inta.gob.ar/sites/default/files/script-tmp-cria_y_engorde_de_pavos.pdf
Salazar, D. (2019). Aplicabilidad de cuestionarios aplicados a pruebas sensoriales gastronómicas orientados al producto y al consumidor. INNOVA Research Journal, 4(3), 116–130. https://doi.org/https://doi.org/10.33890/innova.v4.n3.2019.970
Salvador, U. D. E. E. L. (2014). Comparación productiva y económica de un concetrado comercial y tres alternativos en cordonices de postura (Cotunix coturnix japonica) [Universidad de El Salvador]. https://ri.ues.edu.sv/id/eprint/5968/
Santana, F. (2019). DETERMINACIÓN DEL AUMENTO DE PESO EN POLLOS DE ENGORDE (Gallus gallus) MEDIANTE LA INCORPORACIÓN DE DIFERENTES FUENTES PROTEICAS A SU ALIMENTACIÓN. 9–25.
Umaña, N. J. (2015). Evaluación física y sensorial de pechuga de pollo (Pectoralis major) de dos marcas comercializadas en Honduras. https://bdigital.zamorano.edu/bitstream/11036/4658/1/AGI-2015-039.pdf
Valarezo, M., Valarezo, J., Vcacela, W., & Ortega, R. (2017). Evaluación productiva y económica del engorde de Pavos de la estirpe Nicholas 700. Revista Del Centro de Estudios y Desarrollo de La Amazonía, 6(1), 91–99. https://revistas.unl.edu.ec/index.php/cedamaz/article/view/66
Vasquez, L., Vera, J., Erazo, C., & Intriago, F. (2022). Induction of rhizobium japonicum in the fermentative mass of two varieties of cacao ( Theobroma Cacao L .) as a strategy for the decrease of cadmium. International Journal of Health Sciences, 6(3), 18. https://doi.org/http://doi.org/10.53730/ijhs.v6nS3.8672
Vera, J., Intriago, F., Vásquez, L., & Alvarado, K. (2022). Inducción anaérobica de Bradyrhizobium japonicum en la postcosecha de híbridos experimentales de cacao y su mejoramiento en la calidad fermentativa. Journal of Science and Research UTB, 7(2), 19–23. https://revistas.utb.edu.ec/index.php/sr/article/view/2738
Vera, J., & Vera, J. F. (2018). Resumen de principios de diseños experimentales (G. Compás (ed.)).
Yepez, P., Arévalo, W., Vásquez, L., & Alvarado, K. (2022). Pavos BIG6 alimentados con balanceado UTEQ + NABO en fase engorde para mejorar las características organolépticas de la carne. Journla of Science and Research, 7(2), 1–10. https://doi.org/https://doi.org/10.5281/zenodo.7545127
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Samir Antonio Zambrano-Montes, Gabriela Natalia Suárez-Suárez, Luis Humberto Vásquez-Cortez, Kerly Estefanía Alvarado-Vásquez , Jaime Fabián Vera-Chang, Frank Guillermo Intriago-Flor, Maddela Naga-Raju, Christian Simón Rivadeneira-Barcia
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors retain their rights:
a. The authors retain their trademark and patent rights, as well as any process or procedure described in the article.
b. The authors retain the right to share, copy, distribute, execute and publicly communicate the article published in the Revista de Veterinaria y Zootecnia Amazónica (REVZA) (for example, place it in an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgment of its initial publication in the REVZA.
c. Authors retain the right to make a subsequent publication of their work, to use the article or any part of it (for example: a compilation of their works, notes for conferences, thesis, or for a book), provided that they indicate the source of publication (authors of the work, journal, volume, number and date).