Relationship of orality and judicial decisions in the processes of food processed in the second court of peace letter of Tarapoto, 2019
DOI:
https://doi.org/10.51252/rcri.v1i2.196Keywords:
Allegations, food process, food obligation, judicial decisions, oralityAbstract
The present work called the orality relationship and the judicial decisions in the food processes processed in the Second Justice Court of Tarapoto, 2019, aims to determine the relationship between orality and judicial decisions in the food processes processed in the Second Justice Court of Tarapoto, 2019; The type of investigation is pure, its level of investigation is descriptive correlational, the sample taken was made up of 40 physical judicial files, with judicial decision of first instance, issued between the months of March April and May of the year 2019. Determining the coefficient of Pearson's correlation of 0.862793, concluding that there is a high positive correlation between the two study variables. Likewise, the relationship between each variable and its dimensions was determined, concluding that in the most significant relationship between variable orality and its dimensions was the allegations dimension, which presented a much more significant relationship in orality developed in a single food audience.
Downloads
References
Alcalà, Z. N. (2003). Estudios de teoría de historia del proceso. [Mexico: Univeristaria S.A.].
Osorio Omaria, A. & Sierra Alba, L. (2015). Ventajas y desventajas de la oralidad en la justicia colombiana. caso Manizales [Colombia: Universidad Manizales].
Alvarado Velloso, A. (2019). Academia Virtual derecho.
Briones, G. (2012). Metodologìa de la investigaciòn cuantitativa, aplicada a las ciencias sociales. [Chile: ASCUN].
Carnelutti, F. (1971). Derecho y Proceso. Ediciones Juridicas Europa - America.
Carrasco, B. J. (2011). Ejecucion Provicional de las resoluciones Judiciales. [Chile].
Chiovenda, G. (2003). Curso de Derecho procesal civil. [Mexico: Oxford University Press. S.A.]
Chirinos Soto, E. & Chirinoa Soto, F. (2012). La Constituciòn Lectura y comentarios. [Lima : Rodhas SAC].
Contreras, E. H. (2017). Flexibilización de audiencia y la protección del Interés Superior del Niño en los procesos de alimentos del 2° Juzgado de Paz Letrado de Carabayllo en los periodos 2015 – 2016. [Lima, Perú].
Couture, E. J. (1958). Fundamentos del derecho Procesal Civil. [Buenos Aires: Roque Depalma].
Couture, E. J. (1979). Estudios de Derecho Procesal Civil - Tomo I. [Buenos Aires: Depalma].
Defensoria de Pueblo. (2018). El proceso de alimentos en el Perú: avances, dificultades y retos. [Lima, Perú].
Flores Soza & Palma Collado. (2014). Una Aproximación al Principio de Oralidad en el Proceso Civil Nicaraguence. [Nicaragua: Univerisidad Centroamericana].
García, A. W. (2017). Expediente Judicial digitalizado en el ambito del desarrollo de los procesos de alimentos. [Lima, Perú].
Gino, C. Y. (2012). El derecho a probar en la Tutela Ejecutiva. Derecho & Sociedad, 147 - 153.
Guerra, C. M. (2018). Suma Procesal Civil. [Lima: Nomos & Thesis E.I.R.L.].
Hernandez, S. R. (2014). Metodologìa de la Investigaciòn. Interamericana Editores S.A.
Hinostroza, M. A. (2016). Comentarios al Código Procesal Civil- Tomo II. [Lima: Instituto Pacífico].
Monroy, G. J. (2009). Teoria General del Proceso. [Lima: Comunitas].
Muñoz, C. Ó. (2014). La inmediación procesal. Análisis sobre su consagracion legal en el Código General del Proceso. Diálogos de Derecho y Política, 102-122.
Ochoa, B. M. (2005). La implementaciòn de la Oralidad en el Proceso Laboral debate en torno a la congetion Judicial. Dialogo de Saber, 69-94.
OVALLE, F. J. (2003). Los Alegatos como formalidad esencial de procedimiento. Cuestiones Cosntitucionales, 185-188.
Poémape, C. A. (2017). La Ejecución de las Sentencias en Procesos de Alimentos, en el Octavo Juzgado de Paz Letrado de Lima. [Lima, Perú].
Polanco, G. C. (2019). ¿Es posible la litigación oral en materia civil? Actualidad Civil, Al día con el derecho, 295-319.
Quezada, L. N. (2010). Metodología de la Investigación, estadistica aplicada a la investigación. [Lima: Macro EIRL].
Riega, V. Y. (2010). Investigaciòn y Desarrollo de Tesis en Derecho. [Lima: MAD Corp S.A.].
Rimachi, H. H. (2016). El deber del Juez de hacer cumplir sus decisiones: Una experiencia de buenas practicas en la ejecucion de los procesos de alimentos. Gaceta Constitucional y procesal Constitucional, 98, 137-153.
Robles Trejo, L., Robles Blacido, E., Sanchez Espinoza, R. & Flores Leyva, V. (2015). Fundamentos de la Investigaciòn Jurìdica. [Lima: FFECAAT EIRL].
Romo, L. J. (2001). La ejecución de sentencias en el proceso civil como derecho a la tutela judicial efectivo. [Quito, Ecuador].
Santos. (2018). Calificacion de demandan y competencia en el proceso de alimentos. Gaceta Juridica.
Suntaxi, P. V. (2014). La Implementación de la Oralidad en el Procedimiento Civil. [Quito: Universidad Central del Ecuador].
Varsi, R. E. (2011). Tratado de Derecho de Familia. [Lima : Gaceta Jurídica].
Véscovi, E. (1999). Teoría General del Proceso. [Colombia: Temis S.A].
Zumaeta, M. P. (2015). Temas de Derecho Procesal Civil. [Lima: Jurista Editores].
Published
How to Cite
Issue
Section
License
The authors retain their rights:
a. The authors retain their trademark and patent rights, as well as any process or procedure described in the article.
b. The authors retain the right to share, copy, distribute, execute and publicly communicate the article published in the Ratio Iure Scientific Journal (RCRI) (for example, place it in an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgment of its initial publication in the RCRI.
c. Authors retain the right to make a subsequent publication of their work, to use the article or any part of it (for example: a compilation of their works, notes for conferences, thesis, or for a book), provided that they indicate the source of publication (authors of the work, journal, volume, number and date).